ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ Времетраене: 2 часа и 38 минути Режисьор: Ридли Скот В главните роли: Хоакин Финикс,

...
ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене: 2 часа и 38 минути
Режисьор: Ридли Скот
В главните роли: Хоакин Финикс,
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Наполеон“ на Ридли Скот с Хоакин Финикс

ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене:  2 часа и 38 минути Режисьор:  Ридли Скот В основните функции:  Хоакин Финикс, Ванеса Кърби Бюджет:  към 200 милиона долара С какво да се подготвим:  " Гладиатор " (2000 г.), " Последният двубой " (2021 г.)
Винаги се вълнуваме, когато сядаме да гледаме филми за противоречиви исторически персони. Ето за какво в края на 2020 година, когато стана ясно, че Ридли Скот се е захванал с филм за Наполеон Бонапарт, предостатъчно потрихме ръце и търпеливо зачакахме.

Още тогава стана ясно, че в основната роля ще забележим спечелилия по това време първия си Оскар Хоакин Финикс. Първоначално той не е харесал замисления от Ридли Скот сюжет, който толкоз е желал Финикс, и единствено Финикс, да изиграе ролята, че се е съобразил със забележките и условията му.

Промени се наложи да бъдат направени и за ролята на различен значим воин от " Наполеон " - тази на Жозефин, обичаната на Бонапарт. Ридли Скот беше избрал Джоди Комър, само че измененията в работните графици поради пандемията направиха присъединяване ѝ във кино лентата невероятно. Година по-късно стана ясно, че Жозефин ще бъде изиграна от Ванеса Кърби.

И по този начин, след много компликации и промени най-накрая можем да гледаме " Наполеон ". И то тъкмо по този начин, както Ридли Скот го е желал - и на огромен екран, и вкъщи в Apple TV+.
 Снимка 643329

Всичко в историята стартира през 1789 година - времето, когато с цената на доста кръв и жертви Френската гражданска война поставя завършек на безспорната монархия в страната. И на фона на многото изтезания виждаме по какъв начин един млад боен постепенно, само че решително печели освен борби, само че и всеобщото доверие.

Всъщност, амбициозният и милеещ за Франция Наполеон съумява да доближи до върховете на армията относително бързо. При това той твърди, че желае мир с враждебно настроените англичани и руснаци, който би могъл да бъде реализиран единствено посредством... война.

Драмата, съпроводила фотосите на " Наполеон "

Ридли Скот споделя

Но до момента в който въздействието му се разраства, той среща щастието в лицето на овдовялата Жозефин. Повече от пленяваща, любовта им на моменти е много токсична, само че сякаш тъкмо това и търси Наполеон Бонапарт...
 Снимка 643335

Така действието в " Наполеон " ни показва както изгарящата обич с Жозефин, по този начин и някои от най-големите и запаметяващи се сражения на Бонапарт от старта му в армията като елементарен офицер до провъзгласяването му за император през 1804 година

Разбира се, филмът няма за цел само да идеализира триумфите на Наполеон, по тази причина и демонстрира неговото проваляне и в персонален, и в управнически проект.

И тук е моментът да споменем, че не всички френски критици са очаровани от " Наполеон ". Според тях във кино лентата Бонапарт е показан като надъхан антифренски и по-скоро пробритански. По този мотив, в типичния за него жанр, Ридли Скот декларира ред BBC: " Французите даже не харесват сами себе си. Публиката, на която го демонстрирах в Париж, го хареса. "
 Снимка 643333

Очевидно е, че 85-годишният режисьор в никакъв случай не е считал да угажда и на историците, които подлагат на критика историческата акуратност на кино лентата.

" И както постоянно, би трябвало да имаме едно мислено с историята. Наполеон умира и 10 години по-късно някой написа книга. След това някой взема тази книга и написа друга книга, и по този начин, 400 години по-късно, имаме на разположение огромно въображение [в историческите книги] ", споделя Ридли Скот пред The Times.
 Снимка 643328

Вероятно това е и най-хубавият метод, по който да подходим към салона и кино лентата " Наполеон " - с едно мислено и с необятно отворени очи за огромното въображение на Ридли Скот. А като имаме поради всичко, което до момента ни е посочил той, напълно на място ни се коства изявлението на самия Хоакин Финикс пред Empire, че " Наполеон " е преживяване, погледаното през очите на Ридли Скот.
 Споразумението сред Хоакин Финикс и Ванеса Кърби за фотосите на
Удряне, дърпане и изнендващи целувки - съглашението сред Хоакин Финикс и Ванеса Кърби за " Наполеон "

Актьорите са дали всичко от себе си

А по отношение на играта на Финикс, който завоюва Оскар с ролята си в " Жокера ", ще кажем единствено, че надали представянето му в " Наполеон " ще му донесе същата наслада след няколко месеца, когато се раздават премиите.

" Наполеон " е по кината от 24 ноември
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР